Türkiye’nin Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Lityum Üretimi

Jeotermal Enerjinin Potansiyeli ve Türkiye’deki Durumu

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerjide potansiyelinin yüzde 10’unu kullandığını belirterek, “Gerek elektrik gerek seracılıkta bunu 10 katına çıkarma altyapımız ve potansiyelimiz mevcut.” dedi.

AA Enerji Terminali Programı’na konuk olan Şentürk, jeotermal enerjinin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin jeotermal kaynak açısından önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Şentürk, Türkiye’de jeotermalde 1735 megavat kurulu güç bulunduğunu belirterek, 65 santralin yılda 11 gigavat elektrik ürettiğini ve bu elektriğin ülkenin toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2’sine denk geldiğini ifade etti.

Sera ısıtmadan konutlara, turizmden tarıma kadar birçok alanda jeotermal enerjinin kullanıldığını belirten Şentürk, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle jeotermal seracılığın hızla büyüdüğünü belirtti.

  • Türkiye’de 7 bin hektar örtü altı jeotermal kaynak ısıtmalı sera
  • 160 bin konut jeotermal kaynakla ısıtılıyor

Şentürk, jeotermal yatırımlarının maliyetli olduğunu ancak teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, mevzuat düzenlemeleriyle yaklaşık 40 bin dönüm sera kurulabileceğini ifade etti.

Jeotermal enerji santralleri için yapılan çalışmalarda kıymetli maden ve minerallerin de bulunduğunu belirten Şentürk, Türkiye’nin lityum üretim potansiyeline de dikkat çekti. Almanya ile yapılan işbirliği sayesinde lityum ayrıştırma çalışmalarının başladığını ve ülkemizin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Jeotermal enerji alanındaki AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ve lityum üretiminde dünya lideri olma vizyonunun gerçekleştirilmesi için adımlar atıldığını belirten Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki başarısını önümüzdeki yıllarda daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.


Reklamdır
Kaynak: AA / Başak Erkalan – Ekonomi

Related Posts

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Emeklilikte yeni tasarı TBMM’de: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

“Staj ve çıraklık mağdurları” adı altında bir araya gelen ve dönem dönem sosyal medya çağrıları ve basın açıklamaları yapan bu grup uzun süredir emekliliğe dair taleplerini duyurmaya çalışıyordu. Mağdurların sesini duyan Hatay Milletvekili Nermin …

SGK bazı mesleklerin erken emeklilik hakkını kaldırdı: İşte 98 sayfa tutan listenin tamamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik imkânı tanıyan fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) uygulamasında önemli bir düzenlemeye gitti. Kurum tarafından yayımlanan 98 sayfalık listede, çok sayıda meslek grubunun artık bu haktan yararlanamayacağı …

Türk Lirası 6 ayın en düşük seviyesinde!

Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azaldı. Böylelikle TL’nin reel değeri, geçen 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

Annelere göre hediye listesi

Hepsiburada, Anneler Günü’ne özel olarak annelerin favori ürünlerinden oluşan hediye listelerini kullanıcılarıyla paylaştı.

Devlet” ve “İslâmî merkez” ya da “merkez” neresi, “çevre” nereye düşer? (2)

Türkiye, iki yüzyıldır önce asimilasyon (kendine olan güvenini yitirerek erime)) sonra da eliminasyon (yok olma, intihara sürüklenme) süreci yaşıyor… Bu ülkeyi vareden, yaşatan, tarih yapmasını mümkün kılan değerlerini, kültürünü, varlık sebebini -tek kelimeyle- ruhunu yitirme tehlikesinin eşiğine sürükleniyor hızla… ABD’DEKİ MUHAFAZAKÂR AYDINLARIN ÖZGÜN ÇIKIŞI Şerif Mardin’in Amerikalı parlak muhafazakâr sosyal teorisyen Edward Shills’ten ödünç alıp kendine göre yorumlayarak (aslında “çarpıtarak”