Tayvan, TSMC’nin yeni teknolojilerine yurtdışına çıkış yasağı getirdi

Tayvan, Yarı İletken Teknolojilerinde Yurt Dışına Çıkışları Kısıtlıyor

Tayvan, yarı iletken endüstrisinin kontrolünü daha da güçlendirmek için önemli bir adım attı. Ülke, yarı iletken teknolojisi ve yurtdışı yatırımlar üzerindeki denetimini artırmak amacıyla Endüstriyel İnovasyon Yasasında değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerle, özellikle Tayvan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gibi önemli şirketlerin ihracat ve yatırım faaliyetleri üzerinde yeni kısıtlamalar getirilmesi planlanıyor.

Tayvan, Yeni Teknolojileri Kendinde Tutmaya Kararlı

Yeni düzenlemelerin merkezinde, “N-1” kuralı yer alıyor. Bu kural, şirketlerin en gelişmiş yarı iletken üretim teknolojilerini ihraç etmelerini yasaklıyor. Bunun yerine, yalnızca yerel olarak mevcut olan teknolojinin bir nesil gerisinde kalan teknolojiler yurtdışındaki tesislerde kullanılabilecek. Yani TSMC, Tayvan’da 2nm üretimi yaparken başka ülkelerde 3nm üretimi yapabilecek.

Başbakan Cho Jung-tai, TSMC’nin ABD’de planladığı genişlemeyi doğrudan etkileyecek ve şirketin en son yeniliklerinin Tayvan sınırları içinde kalmasını sağlayacak bu politikayı onayladı. Yeni düzenlemelerin bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Atılan bu adımın amacı ise oldukça net: Tayvan’ın teknolojik üstünlüğünü sürdürmek ve artan jeopolitik gerilimler ile küresel yarı iletken sektöründeki rekabet ortamında ulusal güvenliği korumak. Eğer Tayvan, yarı iletken endüstrisinde en gelişmiş teknolojileri barındıramazsa ve bu ayrıcalığı kaybederse Çin’in işgal tehdidi daha da artabilir.

TSMC, şu anda N3P işlem düğümüyle sektörde lider konumda. Ancak şirket, bu yılın sonlarına doğru bir sonraki nesil N2 işlem düğümünü kullanarak çip üretmeye başlamayı planlıyor. 2026’nın sonlarına doğru ise şirket, N2P ve A16 süreçlerini devreye alacak.

Yatırımların Kontrol Altında Olacak

Yasa değişiklikleri, ulusal güvenliği tehdit edebilecek, ekonomik kalkınmaya zarar verebilecek, uluslararası anlaşmaları ihlal edebilecek veya çözüme kavuşturulmamış iş gücü sorunlarına yol açabilecek yurtdışı yatırımları reddetme veya iptal etme yetkisini de veriyor.

Yeni düzenlemelere göre, yurtdışına yatırım yapmak isteyen şirketler, önceden onay almak zorunda kalacak ve onaysız yatırım yapmaları durumunda 50.000 Tayvan Doları ile 1 milyon Tayvan Doları (yaklaşık 30.800 Amerikan Doları) arasında para cezaları ile karşılaşabilecekler. Tekrarlayan veya ciddi ihlallerde ise, ulusal güvenlik veya ekonomik kalkınma risklerinin göz ardı edilmesi durumunda ceza 10 milyon Tayvan Dolarına (yaklaşık 308.000 Amerikan Doları) kadar çıkabilecek. Bu cezalar önemli olsa da, TSMC gibi büyük oyuncuların bu düzenlemelerden etkilenmesi pek olası gözükmüyor. Zira TSMC, ABD operasyonlarına 165 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Related Posts

Kuantum ışınlanması! Bilimsel devrimin yeni adımı

Bilim dünyası, kuantum ışınlanmasının fiberoptik kablolar üzerinden başarıyla gerçekleştirilmesiyle tarihi bir eşikten geçti. Northwestern Üniversitesi’nden mühendislerin öncülük ettiği bu çığır açan çalışma, bilgiyi anında ve güvenli bir şekilde …

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Toyota’yı satın almayı planlıyordu! Araç üretim devi iflas başvurusunda bulundu!

Çin otomotiv pazarında elektirik araç üretimiyle öne çıkan Neta Auto’nun iflas başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

İran, İsrail’in siber saldırılarını önlemek için internet komple kapatıyor

İran – İsrail savaşının 6. gününde Tel Aviv ve Tahran’ın karşılıklı bombalanması devam ederken, bölgeden farklı haberler de gelmeye ve savaş bombalarla olduğu kadar sosyal medya paylaşımları, karşılıklı söylemlerle de devam ediyor. İran hükümeti son olarak İsrail kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem olarak ülkedeki internet erişimini yavaşlatmaya başladı. Vatandaşlardan Whatsapp gibi uygulamaların silinmesini isteyen İran hükümeti, bu gece itibariyle ülkedeki interneti tamamen kapatmayı planlıyor.

Hologram teknolojisi akıllı telefonları ele geçiriyor

Akıllı telefonlar, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen hologram teknolojisiyle iletişim dünyasında yeni bir sayfa açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların görüşleri, bu yenilikçi teknolojinin günlük yaşamı dönüştürme …

WhatsApp için yeni kalite ayarı

WhatsApp için yeni bir özellik sunulacak. Bu özellik, medya dosyalarının otomatik olarak hangi kalitede indirileceğini belirlemeyi sağlayacak.