Rahim ağzı kanseri sadece kadınları etkilemiyor, erkekler de aşılanmalı

Rahim Ağzı Kanseri: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de kadınların beşinci sıradaki ölüm nedenleri arasında yer alırken, dünya genelinde ise dördüncü sıradadır. Prof. Dr. Sibel Özler, bu önlenebilir hastalığın erken teşhisle önlenebileceğini vurguluyor. Özler, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal tarama programıyla, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınların her 5 yılda bir Pap Smear testiyle tarandığını ve bu testin HPV genotiplemesiyle birlikte yapıldığını belirtiyor.

Prof. Dr. Özler’a göre, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni olan HPV virüsüne karşı etkili bir aşı bulunmaktadır. 2006 yılında onaylanan bu aşı, 9 ile 65 yaş arasındaki her kadına uygulanabilir. Ayrıca, kız çocuklarına 9 ile 65 yaş arasında toplamda 2 doz, kadınlara ise 15 ile 65 yaş arasında toplamda 3 doz aşı yapılmalıdır. Bu aşı, rahim ağzı hastalıklarına karşı yüzde 99,9 koruma sağlamaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ CİNSELER ARASINDA KISITLI DEĞİL

Prof. Dr. Sibel Özler, rahim ağzı kanserinin sadece kadınları değil, aynı zamanda vajina, anal kanser ve erkeklerde penis kanserine de neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu sebeple erkeklerin de aşılanması gerektiğini belirten Özler, dünya ve Türkiye’de aşılama prosedürlerinin erkekleri de içerdiğini vurguluyor. Ayrıca, cinsel ilişki sonrası kanamaların, rahim ağzı kanseri belirtilerinden biri olduğunu ve bu durumlarda hemen Pap Smear testi yaptırılması gerektiğini hatırlatıyor.

KADINLAR SAĞLIK KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEMELİ

Prof. Dr. Özler, rahim ağzı kanserine bağlı ölüm oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, her 7 tanı konulan kadından 4’ünün tedaviye başlamadığı takdirde 1 yıl içinde hayatını kaybettiğini öne sürüyor. Bu yüzden, her kadının düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğini vurguluyor. Özellikle ilk cinsel ilişkiden sonra yaklaşık 3 yıl içinde, rahim ağzı kanseri için tarama testi ve Pap Smear testine başlanması gerektiğini belirtiyor. 21 ile 65 yaş arasındaki kadınların da her 5 yılda bir HPV genotiplemesi ve Pap Smear testi yaptırması gerektiğini söylüyor. Eğer HPV testi yapılmazsa, her 3 yılda bir Pap Smear testi yaptırılmasının uygun olduğunu ekliyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.

Hizmette yeni dönem: Tele sağlık

Teknoloji alanındaki gelişmeler günümüzde sağlık hizmetlerini de pek çok yönden etkiledi. Artık dijital ortamda uzman görüşü almak, randevu oluşturmak ve bazı tedavileri gerçekleştirmek mümkün hale geldi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı bünyesinde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisi hakkında bilgi verdi.

‘Gücü basitliğinde’: Sirke temizlikte ne kadar etkili?

Sirke, bir temizlik ürünü olarak insanlar ve gezegen için çok çeşitli faydalara sahip. Ama inceliklerini bilerek kullanmak gerekiyor.