Yükseköğretim Şurası (YÖK) Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, pedogojik formasyon eğitiminin lisansla birlikte alınabilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Özvar, çeşitli temaslar için geldiği Kastamonu’da Yeni Şafak’ın eğitime ait sorularını yanıtladı.
MÜTEVELLİ HEYETLERİNE ÇAĞRI
Vakıf üniversitelerinin fiyat artışlarına ait değerlendirmelerde bulunan Özvar, “Yükseköğretim Şurası olarak geçtiğimiz devirde enflasyona karşı eşitsiz artışların önüne geçmek ismine değerli bir adım atmıştık. Önümüzdeki periyotlarda de öğrencilerimizin ve velilerimizin mağduriyet yaşamamaları için enflasyona yönelik yapılan fiyat artışlarında mevcut ekonomik koşullarda adil artışların gerçekleştirilmesi ve kayıt periyodu sonrasında sürpriz artışlarla karşılaşmamaları için problemin takipçisi olacağız. Bu doğrultuda tüm vakıf yükseköğretim kurumları mütevelli heyetlerinin de ihtimam göstermeleri gerekiyor ve kendilerine kıymetli bir vazife düşüyor” diye konuştu.
SON İKİ YILDA FORMASYON
Pedagojik formasyon eğitimi nedeniyle öğrencilerin eğitim müddetlerinin uzamaması için çalışma yaptıklarını söyleyen Özvar, “Öğrencilerimizin lisans eğitimlerinin son iki yıllarında bu eğitimi almaları için çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Bu vesileyle öğrencilerimiz halihazırda öğrencilik statüsündeyken formasyon eğitimlerini alacakları için bu sorunun ortadan kalktığını söyleyebiliriz” dedi.
YURT DIŞINDAN 165 BİN BAŞVURU
YABANCI ÖĞRENCİLERİN AMAÇ ÜLKESİ
“Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 18 bin kayıtlı milletlerarası öğrenci var iken, 2022 yılı prestijiyle, 198 ülkeden gelen 300 binden fazla milletlerarası öğrenciye sahip olmanın gururunu yaşamaktayız” diyen Özvar, şunları kaydetti: “UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün bilgilerine nazaran, 2000 yılında tüm dünyada eğitim gören memleketler arası öğrenci sayısının yalnızca yüzde 0,83’ü Türkiye’de eğitim görürken, şimdiki datalara nazaran, tüm dünyadaki milletlerarası öğrenci sayısının yüzde 2,9’una Türkiye mesken sahipliği yapmaktadır. Türkiye artık memleketler arası öğrenciler için maksat ülkelerin başında gelmektedir.”