Musk’tan yapay zeka hamlesi: OpenAI için 97 milyar dolar teklif edildi

ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin ‘Hükümet Verimliliği Departmanı’nın (DOGE) başındaki milyarder iş insanı Elon Musk’ın öncülüğündeki bir konsorsiyum, ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’ı kontrol eden, kâr amacı gütmeyen kuruluşu satın almak için 97,4 milyar dolar teklifte bulundu. Musk’ın, yapay zeka teknolojileri alanında çalışan şirketin kâr amacı güden bir şirkete dönüşmesini engellemek için bu hamlede bulunduğu düşünülürken, Open AI CEO’su Sam Altman, bu adıma Elon Musk’ın sahibi olduğu X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundaki hesabından paylaştığı mesajla yanıt verdi.

Reuters’ın aktardığına göre, Altman, 10 Şubat Pazartesi günü paylaştığı mesajında, “Hayır, teşekkürler… Ama eğer isterseniz biz Twitter’ı 9,74 milyar dolara satın alabiliriz” dedi.

MUSK, ALTMAN’I DAVA ETMİŞTİ

Elon Musk, 2015 yılında Altman ile birlikte OpenAI’ı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurmuştu. Musk, ardından, 2023 yılında rakip yapay zeka şirketi xAI’ı kurdu. OpenAI, halihazırda kâr amacı güden bir kuruluşa dönüşmeye çalışıyor. OpenAI’a göre, bu, en iyi yapay zeka modellerini geliştirmek için gerekli olan sermayeyi güvence altına almak için gerekli bir adım. Musk, geçen yıl ağustos ayında Altman’ın da aralarında olduğu bir dizi ismi dava ederek ‘kârı kamu yararından önde tuttuklarını’ ve böylece ‘sözleşme hükümlerini ihlal ettiklerini’ ileri sürmüştü. Musk, kasım ayında da mahkemeye başvurarak OpenAI’ın kâr amacı güden bir yapıya sahip olmasının engellenmesini istemişti.

Musk, dün yaptığı açıklamada, “OpenAI’ın bir zamanlar olduğu gibi açık kaynaklı, güvenlik odaklı bir güç haline dönmesinin zamanı geldi… Bunun olmasını sağlayacağız” diye konuştu. The Information’ın aktardığına göre, Altman ise şirket çalışanlarına gönderdiği mesajında, OpenAI yönetim kurulunun Elon Musk’ın ‘sözde teklifi’ ile ilgilenmediğini açık bir şekilde ifade etti. Musk’ın başını çektiği ve OpenAI’ı satın alma teklifinde bulunan şirketler arasında kendisine ait xAI’ın yanı sıra Baron Capital Group ve Emanuel Capital yer alıyor. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, bir anlaşma durumunda, xAI ve OpenAI arasında bir merger (şirket birleşmesi) söz konusu olabilir.

(REUTERS)

Related Posts

Sezon bitti ama onlara durmak yok

Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından 64 balıkçı teknesi, iki yıl önce yapılan kura çekiminin ardından Akdeniz sularında orkinos avcılığına çıkacak.

Mersin’de kuvvetli yağış hayatı olumsuz etkiledi

Mersin’in bazı bölgelerinde aniden bastıran kuvvetli yağış dere taşırdı, yolları göle çevirdi. Belirli yerlerde etkili olan dolu da ürünlere de zarar verdi.

Nurten Uğursoy kimdir? İBB Yazıişleri ve Kararlar Daire Başkanı Nurten Uğursoy neden gözaltına alındı?

İBB’ye yürütülen operasyonlar kapsamında İBB Yazıişleri ve Kararlar Daire Başkanı Nurten Uğursoy gözaltına alındı. Peki, Nurten Uğursoy kimdir? İBB Yazıişleri ve Kararlar Daire Başkanı Nurten Uğursoy neden gözaltına alındı?

MetroPOLL’den dikkat çeken anket: Ekonomiyi İmamoğlu’nun tutuklanması mı, boykot ve protestolar mı olumsuz etkiledi?

MetroPOLL araştırma şirketi, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının mı yoksa protesto ve boykotların mı ekonomiyi daha olumsuz etkilediğine yönelik seçmenler üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. İşte ayrıntılar…

CHP Eski İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan kimdir? Turan Aydoğan neden gözaltına alındı?

CHP Eski İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan gözaltına alındı. Turan Aydoğan kimdir? Turan Aydoğan neden gözaltına alındı?

İran’da limanda şiddetli patlama

İran’ın güneyindeki Shahid Rajaee limanında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın yakıt tankından kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir