TCMB’nin Rezervleri 150 Milyar Dolar Sınırını Geçti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 23 Mayıs haftasına ait son rezerv verilerini paylaştı. Toplam rezerv miktarı, son 7 haftanın ardından ilk defa 150 milyar dolar sınırını aşarak 153 milyar 110 milyon dolara yükseldi.
Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ise bir önceki haftaya kıyasla 4 milyar 29 milyon dolar artarak 65 milyar 401 milyon dolardan 69 milyar 90 milyon dolara çıktı. Bu, son 7 haftanın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Önceki haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyon nedeniyle Merkez Bankası’nın rezervlerinde büyük bir kayıp yaşanmış ve erime devam etmişti.
Altın rezervlerinde de dikkat çekici bir artış meydana geldi. 80 milyar 256 milyon dolar seviyesinde olan altın rezervleri, 84 milyar 19 milyon dolara ulaşarak tarihi zirveyi gördü.
NET REZERVLERDE YÜKSELEN TREND
Net uluslararası rezervler de artış gösterdi. Önceki hafta 39 milyar 986 milyon dolar olan net rezervler, 7 milyar 984 milyon dolarlık artışla 47 milyar 970 milyon dolara yükseldi.
Resmi rezerv varlıkları haftalık bazda yüzde 5,1 artarak 153,1 milyar dolara ulaştı. Döviz varlıkları yüzde 6,3 artışla 61,4 milyar dolar olurken, altın rezervleri yüzde 4,7 artarak 84 milyar dolara ulaştı. IMF rezerv pozisyonu ve SDR toplamı ise yüzde 0,5 artarak 7,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Kamu sektörünün kısa vadeli döviz likiditesini etkileyen döviz yükümlülükleri yüzde 0,3 artışla 122,1 milyar dolara çıktı. Önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri 61,5 milyar dolara yükselirken, şarta bağlı yükümlülükler hafif bir şekilde 60,5 milyar dolara geriledi.
Ayrıca, TCMB’nin toplam yabancı para swap işlemlerinden kaynaklanan döviz yükümlülüğü bu hafta itibarıyla 19,6 milyar dolar olarak kaydedildi.