Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Spor Yaparken Kaçınılması Gereken 5 Hata

1- Isınma Egzersizlerini Atlamak

Spor yapmadan önce yapılan ısınma hareketleri oldukça önemlidir. Kasları ve eklemleri aktiviteye hazırlayarak sakatlanma riskini azaltırlar. Özellikle plaj voleybolu gibi sıçramalı sporlar, koşu ve bisiklet gibi tempolu aktivitelerde ısınmadan başlamak ciddi sorunlara yol açabilir. En az 5-10 dakika süren bir ısınma sessionı, tüm büyük kas gruplarını kapsamalıdır.

2- Uygun Ekipman Kullanmamak

Her sporun kendine özgü ekipmanları vardır. Plajda çıplak ayakla koşmak, uygun ayakkabı olmadan bisiklete binmek veya koruyucu gözlük takmadan su sporları yapmak yaygın hatalardandır. Doğru spor ekipmanlarını kullanmak performansı artırmanın yanı sıra güvenliği de sağlar. Spor ayakkabısının zemine uygunluğu ve bisiklet kaskının sağlamlığı gibi detaylara dikkat etmek önemlidir.

3- Yeterince Su Tüketmemek

Yaz aylarında sıcak hava nedeniyle vücut hızla sıvı kaybeder. Bu durum, kas kramplarından bilinç kaybına kadar ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Spor yapmadan önce yeterince su içmek ve aktivite sırasında da düzenli olarak sıvı almak önemlidir. Şekerli içeceklerin suyun yerini tutmadığı unutulmamalı, tercih su ve elektrolit içeren içecekler olmalıdır.

4- Yüksek Sıcaklıklara Dikkat Etmemek

Yüksek sıcaklıklar, kas ve bağ dokularının zorlanmasına neden olabilir. Asfalt gibi sıcak yüzeylerde yapılan aktiviteler, kas kramplarına, aşırı zorlanmalara ve hatta sıcak çarpmasına yol açabilir. Direkt güneş altında egzersiz yapmaktan kaçınılmalı, serin zaman dilimleri tercih edilmelidir.

5- Vücudu Zorlamak ve Ağrıyı İhmal Etmek

Kas yorgunluğunu hissettiğinizde dinlenmeye özen gösterin. Ağrıları ciddiye alın ve gerektiğinde uzmana başvurun. Aşırı tempolu aktiviteler ve kasları zorlayıcı egzersizler sakatlanmalara yol açabilir. Spor seviyesi kademeli olarak artırılmalı ve vücut dinlenme ihtiyacı hissettiğinde dinlenmelidir.

Related Posts

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.