Kredi notu şoku küresel piyasaları sarstı: Dolar düştü Wall Street ve Asya borsaları geriledi

ABD Ekonomisindeki Belirsizlikler Wall Street’i Etkiledi

Pazartesi günü Wall Street hisse senedi vadeli işlemleri ve dolar değerleri gerilerken, Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürme kararı ekonomik politikalara ilişkin endişeleri artırdı.

Çin’den gelen ekonomik veriler, ABD’nin gümrük vergilerinin ihracatı olumsuz etkilemesine karşın iç ekonominin zorlanmaya devam ettiğini gösterirken, Beyaz Saray’ın ticaret baskısını sürdürmesi Asya borsalarının da düşüş yaşamasına neden oldu.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Moody’s’in not indirimine karşı çıkarken, ticaret ortaklarına daha iyi anlaşma teklifinde bulunmamaları halinde maksimum tarifelerle karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.

Ayrıca, ABD’nin 36 trilyon dolarlık borcu konusundaki endişeler, Cumhuriyetçilerin vergi indirimleri üzerinde çalışmasıyla arttı. Bu indirimlerin önümüzdeki on yılda 3 ila 5 trilyon dolar yeni borca neden olabileceği tahmin ediliyor.

Bessent, bu hafta G7 toplantısında daha fazla görüşme yapacak. Ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, pazar günü ticaret konularını görüşmek üzere bir araya geldi.

“Vergi Politikalarında Belirsizlik Devam Ediyor”

JPMorgan ekonomisti Michael Feroli, “Kanada ve Meksika hariç, yüzde 10’luk karşılıklı oran genel olarak aynı mı kalacak yoksa bazı ülkeler için artacak mı, azalacak mı, bunu zaman gösterecek” şeklinde konuştu. Feroli, mevcut yaklaşık yüzde 13’lük efektif tarifenin GSYİH’nın yüzde 1,2’sine denk gelen bir vergi artışına eşit olduğunu tahmin ediyor.

“Yüksek tarifelerin yanı sıra, politika belirsizliği de büyümeyi olumsuz etkilemeli.”

Gümrük vergisi uygulamaları tüketici güvenini etkilerken, analistler bu hafta harcama eğilimlerini anlamak için Home Depot ve Target’in kazançlarını gözlemleyecekler.

Piyasalarda, Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini temsil eden MSCI MIAPJ0000PUS endeksi yüzde 0,8, Japonya’nın Nikkei N225 endeksi ise yüzde 0,7 düştü.

Çin’in önde gelen hisse senetleri CSI300, perakende satışların beklentileri karşılayamaması sebebiyle yüzde 0,4 değer kaybetti. Sanayi üretimi yavaşladı, ancak beklenenden çok daha az bir düşüş yaşandı.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri yatay seyrederken, FTSE vadeli işlemleri yüzde 0,3 geriledi ve DAX vadeli işlemleri yüzde 0,2 azaldı.

ABD Hisse Senedi Vadeli İşlemlerinde Geri Çekilme

S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 1, Nasdaq vadeli işlemleri ise yüzde 1,3 düşerken, bu gerileme geçen hafta Başkan Donald Trump’ın Çin’e uyguladığı vergi indirimlerinin ardından gelen büyük yükselişlerin sonucu olarak yaşandı.

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri 7 baz puan artarak yüzde 4,51 oldu ve Moody’s’in kararı sonrası Cuma günkü geri çekilmeyi sürdürdü. 30 yıllık getiriler ise yüzde 5 seviyesini biraz geçti.

Piyasalar, bu yıl Federal Rezerv’in faiz indirim beklentisini 52 baz puana kadar fiyatlandırıyor. Vadeli işlemler, Temmuz ayına kadar faiz indirimi olasılığının sadece %33 olduğunu, Eylül ayına kadar ise bu ihtimalin %72’ye yükseleceğini gösteriyor.

Powell ve Fed Yetkililerinden Açıklamalar Bekleniyor

Bu hafta birçok Fed yetkilisi açıklamalarda bulunacak. Pazartesi günü etkili New York Fed Başkanı John Williams ve Başkan Yardımcısı Philip Jefferson’un yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell’ın da pazar günü bir konuşma yapması bekleniyor.

Avustralya Merkez Bankası’nın Salı günü yapacağı toplantıda faiz indirimi kararı bekleniyor. Ancak, bankanın gevşeme konusunda hala temkinli olduğu da belirtiliyor.

Yüksek getirilere rağmen, yatırımcılar ABD ticaret politikasındaki belirsizlikler nedeniyle sıkıntılı dolara rahatlamadılar. Euro yüzde 0,1 artarak 1,1184 seviyesine yükselirken, dolar yüzde 0,3 azalarak 145,19 yen seviyesine geriledi.

Altın Geçen Hafta Değelerinde Yüzde 4 Kaybetti

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, doların son dönemdeki zayıflamasının ABD politikalarına duyulan güvenin azaldığını işaret ettiğini ve bu durumun Euro para birimine fayda sağlayabileceğini belirtti.

Euro, Romanya’da merkezci adayın aşırı sağcı AB karşıtı rakibe karşı zafer kazandığı seçimlere destek vererek yükseldi. Ayrıca, merkezci adaylar Polonya ve Portekiz’deki seçimlerde de iyi performans gösterdi.

Emtia piyasalarında, altın geçen hafta yaklaşık yüzde 4 değer kaybettikten sonra tekrar yükselmeye başladı. Metalin ons başına fiyatı 3.222 dolara yükselerek yüzde 0,6 arttı.

Petrol fiyatları, OPEC ve İran’dan kaynaklanan üretim artışı riskine karşı mücadele ediyor. Brent petrol varil başına 65,05 dolara, ABD ham petrolü ise varil başına 62,18 dolara geriledi.

Related Posts

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? (20 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 116,81 puan ve yüzde 1,28 artışla 9.218,83 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 33 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,21 …

Trump, Hindistan Borsasına can suyu oldu

Hindistan hisse senedi piyasasında endeksler, haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareket etti. Mumbai merkezli BSE Sensex endeksi, sabah saatlerinde 387 puanlık artışla 81.752 seviyesine çıktı. Nifty 50 endeksi de yüzde 0,5 primle 24.900 puanın …

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu.

Dolar ne kadar oldu?

İsrail-İran gerilimi küresel piyasaları sarsıyor. Altın ve petrolde yükseliş yaşanırken döviz kurlarında da yukarı yönlü bir hareketlilik var. Alım-satım yapacaklar ve yatırımcılar da döviz kurlarındaki son durumu merak ediyorlar. Peki güncel dolar …

Fed Başkanı Powell’den açıklama: Tarifelerdeki artışlar bu yıl fiyatları yükseltebilecek

Fed Başkanı Powell’den açıklama: Tarifelerdeki artışlar bu yıl fiyatları yükseltebilecek

Gümüş fiyatları fırladı: 13 yılın zirvesinde!

Gümüşün ons fiyatı uluslararası piyasalarda 37,2 dolara ulaşarak 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Değerli metallerdeki küresel artış trendi, gümüşe olan talebi de yükseltti.