“`html
İş Bankası ve Ateş Çelik’ten Yenilenebilir Enerji Yatırımı
İş Bankası Grubu’nun iştiraklerinden olan İş Enerji, Maxis Girişim Sermayesi yönetimindeki Temiz Enerji ve Atlas Fonları ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından finanse edilen Türkiye Yeşil Fonu’yla iş birliği yaparak, Ateş Çelik ile ortaklık kurdu. Bu stratejik hamle, İş Grubu’nun sürdürülebilirlik odaklı büyüme hedefleri doğrultusunda, rüzgar enerji santrali bileşenlerini tamamen yerli olarak üretmeyi amaçlıyor.
Bu ortaklık, emisyon azaltımı ve çevresel dönüşüm odaklı olarak kurulmuş Türkiye Yeşil Fonu’nun ilk yatırımını temsil ediyor. İlgili fon, kredi ile finanse edilen girişim sermayesi yatırım alanında Türkiye’de bir ilke imza atıyor.
Yenilenebilir enerji ekipmanları üretiminde öncü olan Ateş Çelik’e, İş Bankası Grubu’ndan ortaklık sağlanması için gerekli olan pay devir sözleşmesi artık tamamlanmış durumda.
Maxis Girişim Sermayesi’nin Temiz Enerji Girişim Sermayesi ve Atlas Büyüme Fonları ile birlikte TSKB’nin ana yatırımcı olduğu Türkiye Yeşil Fonu’nun yönetim yetkisi, İş Enerji bünyesine aktarılacak. Bu gelişme, TSKB’nin T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında elde ettiği 155 milyon dolar kaynağını, Türkiye’deki ilk emisyon azaltım odaklı girişim sermayesi yatırım fonuna yönlendirmesi açısından büyük önem taşıyor.
Ortaklık sonucunda, Türkiye’de önemli bir oyuncu konumunda olan Ateş Çelik’in yeni yatırımlar alarak ihracat kapasitesini artırması hedefleniyor; bu sayede uluslararası pazarda daha güçlü bir yer edinmesi planlanıyor.
İş Bankası’ndan 45 Milyon Euro Yatırım
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, grubun yatırım fonları aracılığıyla inovasyon ve girişimcilik alanlarına 600 milyon dolarlık kaynak ayırdıklarını açıkladı. TSKB’nin sağladığı Türkiye Yeşil Fonu’nun ilk yatırımlarından birisini bu ortaklık ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan Aran, şu şekilde devam etti:
“Toplam 45 milyon Euro tutarında bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Bunun 20 milyon Euro’su Türkiye Yeşil Fonu tarafından sağlanırken, 25 milyon Euro’luk kısmı Maxis Girişim Sermayesi’nin Temiz Enerji ve Atlas Fonları üzerinden gelecek. Sürdürülebilirlik vizyonumuzun bir parçası olarak, İş Enerji ile Ateş Çelik’e yüzde 15 oranında ortaklık sağlıyoruz.”
Aran, elde ettikleri kaynağı daha da artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Yerli yatırımcılarla bu miktarı 400 milyon dolara çıkarmayı planlıyoruz. Sürdürülebilir yatırımlar için %80 kredi, %20 öz kaynak dengesine sadık kalarak, toplamda 2 milyar doları aşan bir yatırımdan bahsediyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.
Sürdürülebilir Dönüşüm İçin Önemli Adımlar
Bu iş birliği, yerli üretimi destekleyerek Türkiye’deki rüzgar türbini üretim kapasitesinin artmasına önemli katkılar sağlayacak. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, konuyla ilgili olarak şunları ifade etti:
“Enerji bağımsızlığının giderek önem kazandığı bu dönemde, yenilenebilir enerji yatırımlarının kritik bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Türkiye Yeşil Fonu ile yapılacak yatırımlarla yeşil dönüşüm sürecindeki firmalara destek olacağız.”
İş Enerji Genel Müdürü Karadaş, ülke genelindeki rüzgar enerjisi santrali ekipmanlarının üretimi konusunda, yıllardır süregelen iş birliğinin bu alanda sağlıklı bir büyüme sağlamak için kritik olduğunu belirtti.
Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, rüzgar türbini aksam üreticisi olarak önemli bir konuma sahip olduklarını ifade ederken, İş Enerji ile gerçekleştirilen ortaklığın ülkemizin geleceği için önemli bir taş olduğunu dile getirdi.
Yerli Üretime Önem Verilecek
Ateş Çelik, 2007’den beri rüzgar türbini ekipmanları üretimi yürüterek, 1500 MW kurulu güce ulaşmış durumda. İş Birliği ile birlikte, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ithal ekipmanların yerli üretimine yoğunlaşmayı hedefliyor.
“`