İktidar mısırda yerli üretim yerine yabancıya kapıyı sonuna kadar açtı: İthalat lobisine bayram!

Cumhurbaşkanı’nın İmzasıyla Yeni Mısır İthalatı Kararı Yayınlandı

Dün Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla “mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar” Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni karara göre, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar sıfır gümrük vergisiyle 1 milyon ton mısır ithal edilebilecek. Bu karar, sıfır gümrük vergisi uygulanacak olan miktarı yüzde 130’a kadar artırmaktadır.

Yayımlanan karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi ve 1 milyon tonun üzerinde yapılan ithalatlarda mevcut gümrük vergisi oranları uygulanmaya devam edecek.

Daha önce mart ayında, 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere 1 milyon ton mısır için yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştı. Ayrıca 10 Ekim 2024’te de 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere 10 bin ton mısır için tarife kontenjanı kararı alınmıştı.

CHP’den Eleştiri: İthalata Dayalı Karar

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 1 Mayıs’ta yapılan kararı eleştirerek “emeğin değil, ithalatın kutlandığını” belirtti. Adem, şunları ifade etti:

“Bugün (dün) 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü. Ama iktidar yine emeğin değil, ithalatın yanında durdu. 1 Mayıs öncesinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 1 milyon ton mısır ithalatının önü sonuna kadar açıldı. Gümrük vergisi sıfırlandı. Bu karar, çiftçimizi yok saymak, üreticimizi görmezden gelmektir. Bu karar, alın terine, emeğe sırt çevirmektir. 1 Mayıs arifesinde alınan bu karar, iktidarın emeğe verdiği değeri açıkça göstermektedir. Yani bu iktidar, emekçiye değil, ithalat lobilerine bayram ettirdi.”

Related Posts

Borsada Trump etkisi: 1 haftada 8,9 milyar dolarlık kaçış

ABD borsalarından son haftada 8,9 milyar dolarlık dev çıkış yaşanırken, yatırımcıların yönü Japonya ve Avrupa’ya kaydı. BofA’ya göre, seçim sonrası dönemde ABD hisselerine ilgi azalırken, Hazine tahvillerinden de rekor seviyede çıkış gözlemlendi. Yine de yabancı yatırımcılar henüz ABD varlıklarını tamamen terk etmiş değil.

‘Türkiye’yle ticaret hacminde hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak’

Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Huveyc, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşmelerinin ardından, iki ülke arasında ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefini belirlediklerini söyledi.

Küresel altın talebi 9 yılın zirvesine çıktı

Küresel altın talebi, ABD’nin tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf doların etkisiyle 2016’dan bu yana en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.

Doğum yardımına 287 bin başvuru

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğum yardımlarına 287 bin 518 ailenin başvurduğunu açıkladı.

Karadeniz Bölgesi’nin su ürünleri ihracatı 62 milyon doları aştı

Karadeniz Bölgesi’nden yılın 3 ayında yapılan su ürünleri ihracatı 62 milyon 66 bin 491 dolara ulaştı.

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir