HMPV’nin bazı risk gruplarında bronşit veya zatürreye dönüşebileceği uyarısı

Prof. Dr. Nedime Serakıncı: HMPV Diğer Solunum Yolu Hastalıklarından Daha Riskli Olabilir

Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, 24 yıldır bilinen metapnömovirüsün (HMPV) diğer solunum yolu hastalıklarından daha fazla bronşit veya zatürreye dönüşebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu sebeple risk gruplarını daha fazla etkileyebilen bir enfeksiyon olduğunu belirtti.

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın manevi kızı olan ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı olan Nedime Serakıncı, HMPV, domuz gribi, Covid-19 salgınının son durumu ve grip vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

20’den fazla virüs türünün akut üst ve alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olabileceğini belirten Serakıncı, kış döneminde influenza virüs tip A ve B (INF A/B), Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), Adenovirüs (ADV), Parainfluenza Virüs Tip 1-3 (PIV 1,2,3,4), Human Rhinovirus A/B (HRV A/B), Enterovirüs (EV), Human koronavirüs (HCoV), Human bocavirüs (HBoV), HMPV gibi virüslerle daha sık karşılaşıldığını ifade etti.

Metapnömovirüsün Çin’de görülme sıklığının arttığını belirten Serakıncı, belirtilerinin öksürük, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, hırıltı ve ateş şeklinde olduğunu söyledi.

HMPV’nin yeni bir virüs olarak algılanmasına rağmen aslında 2001’den beri bilindiğini vurgulayan Serakıncı, virüsün genellikle kendi kendine iyileşebilen bir tür olduğunu ancak risk gurubunda yer alan bazı kişilerde tedavi gerektirebileceğini belirtti.

HMPV’nin damlacık yoluyla bulaştığını vurgulayan Serakıncı, virüsün öksürme, hapşırma, direkt temas ve virüs bulunan yüzeylere dokunma yoluyla yayılabileceğini ifade etti. Diğer solunum yolu virüslerinden biraz daha fazla bronşit veya zatürreye dönüşebilen bir enfeksiyon olduğunu söyledi.

Domuz gribi Ve Covid-19 Durumu

İnfluenza A’nın bir alt türü olan domuz gribinin hala görüldüğünü belirten Serakıncı, her birkaç yılda bir görülme oranının artabileceğini ve kazanılan bağışıklık sayesinde bir süre sonra azalabileceğini söyledi. Ayrıca, Covid-19’un mevsimsel virüsler arasına girdiğini ve influenza virüsü gibi seyrettiğini belirtti.

Ancak, Covid-19’un yeniden salgın olma durumunun olmadığını, genel durumunun ölüm oranlarına bakıldığında influenza ile benzerlik gösterdiğini ifade etti.

Önlemler ve Maske Kullanımı

Serakıncı, hijyen kurallarına ve kapalı alanların havalandırılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle çocuklara hastalık belirtileri durumunda maske kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceğine ve özellikle çocukların bu virüsleri ailelerine bulaştırma olasılığının yüksek olduğuna değindi.

Öksürme, hapşırma sırasında ağız kapatmanın önemine ve maske kullanımının gerekliliğine değinen Serakıncı, bu tür önlemlerin alınmasıyla enfeksiyonun yayılmasının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.

Hizmette yeni dönem: Tele sağlık

Teknoloji alanındaki gelişmeler günümüzde sağlık hizmetlerini de pek çok yönden etkiledi. Artık dijital ortamda uzman görüşü almak, randevu oluşturmak ve bazı tedavileri gerçekleştirmek mümkün hale geldi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı bünyesinde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisi hakkında bilgi verdi.

‘Gücü basitliğinde’: Sirke temizlikte ne kadar etkili?

Sirke, bir temizlik ürünü olarak insanlar ve gezegen için çok çeşitli faydalara sahip. Ama inceliklerini bilerek kullanmak gerekiyor.