Emtia piyasalarında jeopolitik risk etkisi: Platin rekora doymuyor



Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları ve Küresel Ekonomiye Etkisi

Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları ve Küresel Ekonomiye Etkisi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın konuşması, piyasaları derinden etkiledi. Fed, politika faizini beklentilere uygun olarak yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Aynı zamanda, bu yıl iki faiz indirimi beklentisini korurken, yıl sonu çekirdek PCE enflasyon tahminini yüzde 2,8’den 3,1’e yükseltti ve büyüme beklentisini yüzde 1,7’den 1,4’e düşürdü.

Powell, tarife artışlarının fiyatları yükseltebileceğine ve ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Ayrıca Orta Doğu’daki jeopolitik risklere de değinen Powell, ABD’nin petrol bağımlılığının azaldığını vurguladı.

Fed yetkililerinden Waller, temmuzda faiz indiriminin mümkün olabileceğini belirtirken, Barkin tarife kaynaklı risklerin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. Daly ise iş gücü piyasasında ciddi bir zayıflama görülmedikçe faiz indirimine sonbaharda daha uygun olacağını belirtti.

Jeopolitik tarafta, İran-İsrail gerilimi yakından izlenirken, ABD’nin Issırail’in İran’a saldırılarına müdahale edebileceği haberleri varlık fiyatlarını etkiledi.

New York Post gazetesinin iddiasına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın çatışmalara müdahale konusundaki çekinceleri ele alındı.

Analistler, Fed’in temkinli duruşunun ve Orta Doğu’daki gerginliğin risk iştahını halen sınırladığını belirtiyor.

PLATİN REKOR SEVİYELERDE

Değerli metaller, Powell’ın açıklamaları, Orta Doğu’daki gelişmeler ve altın fiyatlarındaki kar satışları nedeniyle karışık bir hafta geçirdi.

Altın fiyatları, Fed’in faizleri sabit tutması ve ABD’nin ılımlı tavrı nedeniyle güvenli liman talebinin azalmasının etkisiyle düşüş yaşadı.

Platinin ons fiyatı, 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesi olan 1,352.08 doları görerek yılın başından bu yana %43’ten fazla getiri sağladı.

Analistler, Çin’in platin ithalatının artması ve platin fiyatlarının altına kıyasla düşük olmasının yükselişte etkili olduğunu belirtiyor.

Bu hafta, değerli metallerde ons bazında platinde %2.7, paladyumda %1.8 artış görülürken, altında %1.9, gümüşte %0.8 düşüş yaşandı.

BAZ METALLERDE DURUM KARIŞIK

Baz metaller, makroekonomik veriler ve Powell’ın açıklamalarıyla karışık bir seyir izledi.

Fed’in büyüme beklentilerini düşürmesi ve enflasyon risklerine vurgu yapması, faiz indirimlerinin sınırlı kalabileceği düşüncesini güçlendirdi.

Amerika’nın uyguladığı geniş kapsamlı tarifeler ve Çin ile olan ticaret savaşı, baz metallerde belirsizlik yarattı ve temkinli bir duruşu destekledi.

Bu hafta, tezgah üstü piyasalarda bakırda %2.1, alüminyumda %1.5 artış yaşanırken, çinko ve kurşunda %0.8, nikelde %0.5 düşüş görüldü.

Petrol fiyatlarında, ABD’deki stokların düşmesi, Fed’in enflasyon tahminini revize etmesi ve Orta Doğu’daki gelişmeler fiyatları etkiledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ham petrol stoklarının beklentinin üzerinde düştüğünü açıkladı. Uzmanlar, stokların son 5 yılın altında olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, Trump’ın çatışmalara müdahale konusundaki çekinceleri, Orta Doğu’da arz kesintisi endişelerini hafifletti.

Bu hafta, Brent petrolünde %3, doğal gazda ise %8.8 artış görüldü.

KARADENİZ’DEKİ KURAKLIK BUĞDAY FİYATLARINI ETKİLEDİ

Tarım emtiaları, iklim koşulları ve rekolte beklentileri nedeniyle karışık bir seyir izledi. Soya fasulyesi fiyatları yükselirken, buğday fiyatlarındaki endişeler arttı.

Küresel üretim endişeleri, buğday fiyatlarını yukarı çekerken, Karadeniz’deki kuraklık ve Avrupa’daki rekolte beklentileri fiyatları etkiledi.

Bu hafta, Chicago Ticaret Borsası’nda soya fasulyesinde yatay seyir görülürken, mısırda %2.5, buğdayda %5.5 artış yaşandı ve pirinçte %1.7 düşüş yaşandı.

Şeker fiyatları, Intercontinental Exchange’te Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Analistler, küresel şeker üretiminin artmasıyla fiyatların baskı altında olduğunu belirtiyor.

Libre bazında, kahvede %4.1, şekerde %0.2 ve pamukta %0.1 düşüş yaşanırken, kakaoda %10.3 azalış görüldü.

 


Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları

Lenin büstü 32 yıl sonra Düzce Akçakoca ile buluşuyor

Bakan Kacır duyurdu! F-16 EDPOD testleri başarıyla tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) geliştirdiği F-16 Elektronik Destek Podu’nun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı uçuşlu testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? (20 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 116,81 puan ve yüzde 1,28 artışla 9.218,83 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 33 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,21 …

Trump, Hindistan Borsasına can suyu oldu

Hindistan hisse senedi piyasasında endeksler, haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareket etti. Mumbai merkezli BSE Sensex endeksi, sabah saatlerinde 387 puanlık artışla 81.752 seviyesine çıktı. Nifty 50 endeksi de yüzde 0,5 primle 24.900 puanın …

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu.

Dolar ne kadar oldu?

İsrail-İran gerilimi küresel piyasaları sarsıyor. Altın ve petrolde yükseliş yaşanırken döviz kurlarında da yukarı yönlü bir hareketlilik var. Alım-satım yapacaklar ve yatırımcılar da döviz kurlarındaki son durumu merak ediyorlar. Peki güncel dolar …