Borç kıskacındaki Türkiye! Takibe giren girene!

Türkiye’de Kredi Borçlarındaki Artış Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan artan enflasyon, yüksek faiz oranları ve azalan alım gücü, milyonlarca insanın borç yükünü artırdı. Bireysel kredi ve kredi kartı borçları, ödeme güçlüğü nedeniyle rekor seviyede yasal takibe düşmeye devam ediyor.

Takibe Düşenlerde Ciddi Bir Artış Gözleniyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre, Mayıs 2025’te kredi kartı borcu yüzünden 162.617 kişi, bireysel kredi borcu yüzünden ise 171.123 kişi yasal takibe alındı.

Ocak-Mayıs 2025 döneminde yasal takibe giren bireysel borçlu sayısı 1 milyon 39 bini aştı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre %39’luk bir artışı temsil ediyor.

Takipteki Borçlar 200 Milyar Lirayı Aşmak Üzere

Risk Merkezi’nin son raporuna göre, kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını içeren toplam takipteki alacak miktarı, Mayıs 2025 itibarıyla 199 milyar TL’ye ulaştı.

Bu rakam, yıllık bazda %177’lik bir artışı ifade ediyor. Bu durum, vatandaşların borçlarını ödeyememesinin ve borçların bankacılık sisteminden çıkmasının hızla arttığını gösteriyor.

Faizler, Enflasyon ve Geçim Sıkıntısı Etkisi

Uzmanlar, yasal takibe düşen borçlardaki artışta üç ana faktörün belirleyici olduğunu belirtiyor:

  • Tüketici kredilerindeki yükselen faiz oranları
  • Gıda ve kira gibi alanlarda görülen sert fiyat artışları
  • Reel gelirdeki azalma ve aile bütçelerindeki açıklar

Ayrıca, borcunu yeniden yapılandıramayan veya aynı borcu ikinci kez ödemekte zorlanan tüketicilerin sayısında da artış yaşanıyor.

Finansal Kırılganlık Derinleşiyor

Ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikaları ve kredi erişimindeki güçlükler, borçlarını ödeyemeyen vatandaş sayısını artırıyor. Bankalar, risklerini azaltmak amacıyla kredi kartı limitlerini düşürme ve taksit sayısını azaltma eğilimindedir.

Finans uzmanları, bu eğilimin devam etmesi durumunda hanehalkı borçları kaynaklı sosyal ve ekonomik sorunların büyüme ihtimaline dikkat çekiyor.

Related Posts

Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak? SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zamlı maaş tarihleri

Emekli maaşlarına yüzde 16.67 zam geldi. En düşük emekli maaşı 16 bin 881 TL’ye yükseliyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için Temmuz ayı maaş ödeme takvimi belli oldu. Ödemeler 17-28 Temmuz arasında tahsis numarasına göre yapılacak. Fark ödemesi beklenmiyor. İşte detaylı maaş günleri…

Emekliye promosyon sürprizi! Hesaplara yatacak para belli oldu

Temmuz zammının belli olmasının ardından emekliler için bankalarda harekete geçti. Toplamda 19 banka SGK ile anlaşarak promosyonları güncelledi. Bankalar 25 bin TL’ye kadar promosyon veriyor.

Fiyatları rekor kırıyor, durmayacak: Pasteneleri vurdu

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yakın seviyelerde seyrediyor ve artışın yakın zamanda durması beklenmiyor. Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük tereyağı üreticilerinin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine inmesi, bu …

Bursa’nın ihracatında otomotiv sektörü başı çekiyor

Bursa’nın dış satımının yüzde 50,32’lik kısmı otomotiv endüstrisi ürünlerinden oluştu.

Gazilere yüzde 50 doğal gaz indirimi

‘Terörsüz Türkiye’ kapsamında çalışmalar devam ederken sürece karşı çıkılmaması için iktidar bir adım attı ve şehit aileleri ve gazilere doğal gaz indirimi getirdi.

ASELSAN’dan 72 milyon dolarlık sözleşme

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.