Aşılanmamış çocuk sayısı artarken kızamık tehlikeli şekilde geri dönüyor

Birleşmiş Milletler ve Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI), aşı ile kontrol altına alınabilecek hastalıkların, yanlış bilgilendirme ve uluslararası yardımlardaki kesintiler nedeniyle yayılmakta olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adanom Ghebreyesus, Dünya Bağışıklama Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada “Aşılar son elli yılda 150 milyondan fazla hayatı kurtardı” şeklinde konuştu.

Küresel sağlık finansmanındaki kesintilerin, elde edilen bu ilerlemeleri tehlikeye attığını belirten Genel Direktör, aşılarla önlenebilecek salgınların dünya genelinde artmaya devam ettiğini ve ülkelerin artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

VAKA SAYISI 2021’DEN BERİ ARTIYOR

DSÖ, UNICEF ve GAVI tarafından yapılan ortak açıklamada kızamığın “son derece tehlikeli bir geri dönüş” yaptığı vurgulandı.

Vaka sayısının her yıl arttığı ve 2023’te 10,3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor (2022’ye göre %20 artış).

Açıklamada, son 12 ayda 138 ülkede kızamık vakası bildirildiği ve 61 ülkede büyük çapta salgınlar yaşandığı belirtildi. Bu durum, 2019’dan bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını gösteriyor.

Menenjit ve sarıhumma vakalarının da son üç yıldaki en yüksek seviyelere ulaştığı belirtiliyor.

AŞILANMAMIŞ ÇOCUK SAYISI ARTIYOR

Ülkeler, pandemi sırasında oluşan boşlukları kapatmaya çalışsa da, aşılanmamış çocuk sayısının artmaya devam ettiği görülüyor. 2023’te tahmini 14,5 milyon çocuğun aşılanmadığı belirtiliyor.

GAVI, 25 Haziran’da yapılacak uluslararası bağışçılar zirvesine yaklaşırken, “2026-2030 yılları arasında 500 milyon çocuğu korumak ve en az 8 milyon hayatı kurtarmak” amacıyla en az 9 milyar dolar toplanmasını talep ediyor.

Related Posts

Ölümünden 4 yıl sonra mahkemede ‘geri döndü’

ABD’de trafik tartışması sonucu hayatını kaybeden Chris Pelkey, ölümünden 4 yıl sonra mahkeme salonuna ‘geri döndü’.

İtalya’da hava gösterisinde korkutan anlar: Dünyaca ünlü Frecce Tricolori ekibine ait 3 uçak havada çarpıştı

İtalya Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Frecce Tricolori’ye ait üç uçak, Pantelleria Adası’ndaki gösteri uçuşu sırasında havada çarpıştı. Kazada büyük facianın eşiğinden dönüldü.

ATV takla attı: feci kazada 2 kişi öldü

Antalya’nın Manavgat ilçesinde takla atan ATV’nin sürücüsü Yaman Akıncı (36) ve yanındaki Lütfullah Gökdere (29), hayatını kaybetti.

Karşıyaka meclisi karıştı! İzmir’de AKP’li meclis üyesi kürsüye yürüdü: ‘Ağzını yüzünü dağıtırım!’

İzmir’de Karşıyaka Belediye Meclisi’nde, CHP’li Mustafa Evsen’in konuşması sırasında AKP’li Adem Öztürk, “Ağzını yüzünü dağıtırım” diyerek kürsüye yürüdü. Öztürk, meclis üyelerinin araya girmesiyle kürsüye ulaşamadı.

Barbie bebekler Trump’ın gümrük vergilerinin kurbanı oldu

Barbie üreticisi, Trump’ın tarifeleri nedeniyle fiyatları artırdı. Oyuncak şirketi Mattel ayrıca 2026 yılına kadar Çin’den ABD’ye yapılan ithalatı %15’in altına düşüreceğini söylüyor.

Dünyada bir ilk: Neuralink hastası beyin implantıyla ilk kez YouTube videosu hazırladı

ABD merkezli teknoloji şirketi Neuralink’in beyin çipi, konuşma yetisini kaybetmiş bir hastanın kendi sesiyle YouTube videosu hazırlamasını sağladı. Elon Musk’ın kurucusu olduğu şirketin implantını kullanan ALS hastası Brad Smith, videoyu yalnızca beyin sinyalleriyle düzenledi ve seslendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir