Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

TCG Gelibolu: Türk Donanmasının Gücü

TCG Gelibolu, adını Çanakkale’den alan ve Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olan bir firkateyndir. Saatte 29 knot hız yapabilme özelliği, 200 kişilik mürettebatı ve 60 günlük ikmâlsiz görev süresiyle dikkat çekiyor. Aynı anda 2 helikopteri taşıyabilme kapasitesiyle kararlılığını denizlerde ilan ediyor.

Gabya sınıfı firkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri’nin en gözde gemilerinden biridir. NATO Daimi Deniz Kuvveti görevine hazırlanan gemi, mavi vatanın vurucu gücünü temsil ediyor. Aynı anda 2 helikopteri taşıma kapasitesine sahiptir.

41 bin beygir güce sahip olan TCG Gelibolu, iki adet General Electric LM2500 gaz türbiniyle donatılmıştır. Yüksek hızı ve uzun süreli görev kabiliyetiyle öne çıkar.

200 kişilik mürettebat kapasitesiyle uzun süreli deniz operasyonları gerçekleştirebilen TCG Gelibolu, hava, su üstü harbi ve denizaltı tehditlerine karşı etkili savunma kabiliyeti sunuyor.

Yerli sistemler ile güçlendirildi

Radar ve elektronik harp sistemleriyle donatılan gemi, Türk savunma sanayisinin ürünü olan GENESİS komuta kontrol sistemiyle modernleştiriliyor. Link-11 ve Link-16 gibi taktik veri bağlantı sistemleri sayesinde NATO görevlerine uygun hale getiriliyor.

TCG Gelibolu, çift helikopter hangarı ve uçuş güvertesiyle deniz karakol helikopterlerini barındırma imkanı sunuyor. Özellikle S-70B Seahawk helikopterleriyle su üstü ve denizaltı savunma harbi görevlerinde etkin rol oynamaktadır.

ABD’ye ikmalsiz ulaşım

TCG Gelibolu Komutanı Deniz Albay Arda Ceylan, geminin Türk donanmasının önemli gemilerinden biri olduğunu vurgulayarak, gemideki personel sayısı ve teknik özellikler hakkında bilgi verdi.

“Toplam 4 bin 100 ton deplasmanı olan TCG Gelibolu, 138 metre boyu ve 14 metre genişliğiyle Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük gemilerinden biridir. Modern sistemleri ve çok yönlü görev kabiliyetiyle dikkat çeker.” dedi.

Personel konforu ön planda

Gemide savaş sistemlerinin yanı sıra personelin de rahatça görev yapabilmesi için çeşitli sosyal alanlar bulunmaktadır.

Subay ve astsubay salonları, revir ve spor salonu gibi olanaklarla donatılan gemide personel hem görevlerini yerine getirebiliyor hem de dinlenme fırsatı bulabiliyor.

Gemide küçük operasyonların yapılabildiği bir revir de bulunmaktadır. Aynı zamanda askerlerin ihtiyaçlarını karşılayan tabip subayı da görev yapmaktadır.

TCG Gelibolu, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gurur kaynağı olan bir gemidir ve denizlerdeki gücünü devam ettirmektedir.

Related Posts

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.