TCMB’den dolar sahiplerine kötü haber

TCMB, Yabancı Para Zorunlu Karşılık Oranlarını Artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete’de ve basın duyurusu ile haftasonu yaptığı açıklamalarda yabancı para (YP) zorunlu karşılık (ZK) oranlarında ve ihracatçıların satış yapmakla yükümlü oldukları döviz miktarında artışa gitti.

Yapılan düzenlemelere göre, yabancı para mevduatları için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı.

TCMB ayrıca, ihracat bedellerinin asgari olarak TCMB’ye satılma oranını 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %5 olarak belirledi. Bu oran daha önce kademeli olarak %’tan %’e düşürülmüştü.

Aynı zamanda, firmaların ihracat bedellerini TL’ye çevirmelerine destek olmak amacıyla sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da %2’den %3’e yükseltildi. Bu destek, TCMB’nin aldığı kararla 31 Temmuz’a kadar geçerli olacak.

TCMB’nin hafta sonu aldığı diğer önlemler arasında, TL mevduatları için tesis edilen zorunlu karşılıklara TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %86’sı yerine %86’sı oranında faiz veya telafi ödemesi yapılması da bulunuyor.

Bununla birlikte, tüzel kişi TL mevduat payı %’ın altında olan bankalara, ilgili pay için aylık %0.3 puan artırılması hedefi getirildi.

Son olarak, TCMB yurt içi yerleşiklerle yapılan bir yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranını 400 baz puan artırarak hesaplama yöntemlerinde de değişiklik yaptı.

TCMB, Mart ayında başlayan olaylar sürecinde faiz indirimlerine ara vererek faiz artışına yönelmişti. Küresel ticaret savaşlarının yol açtığı olumsuz etkilerle başa çıkmak için toplam 700 baz puanlık sıkılaştırma adımı atan TCMB, döviz rezervlerinde 55 milyar doların üzerinde kayıp yaşamıştı.

Related Posts

Fed toplantısı öncesi altın yükselişe geçti

ABD ile Çin liderlerinin bu hafta görüşmeyeceği yönündeki haberler ve Trump’ın yurt dışında çekilen filmlere yüzde 100 vergi uygulayacağını açıklaması, küresel ticarette gerilim endişelerini tekrardan gündeme getirdi. Bu gelişmeler, güvenli liman …

Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

Nisan ayı enflasyon rakamları gündemde en çok araştırılan konu başlıkları arasında yerini aldı. Mayıs ayına girilmesiyle birlikte milyonlarca yurttaş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklaması için bekleyişe geçti. Peki, Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

Küresel piyasalar temkinli: Gözler Fed kararında, Trump’tan yeni tarife hamlesi

ABD’nin korumacı ticaret politikaları ve Trump’ın yabancı filmlere yönelik yüzde 100 gümrük vergisi açıklaması piyasalarda dalgalanma yaratırken, yatırımcılar Fed’in faiz kararı öncesi temkinli pozisyon alıyor. Avrupa’da Ukrayna diplomasisi öne çıkarken, Türkiye’de gözler nisan enflasyon verilerinde.

AKP’den Merkez Bankası’na örtülü faiz mesajı

AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, yüksek faiz oranlarından şikayet ederek, “Ben o paraya faizler bu kadar yüksekken yatırım yapmam, faize yatırırım. Faizler yüzde 30’un altına gelirse o zaman insanlar parasını üretime yatırır.” ifadelerini kullandı.

İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Ekonomik kriz, reel sektörde çöküş sinyallerini artırıyor. 2024’ü finansmana erişimde tıkanıklık, üretimde daralma ve rekabet gücünde kayıpla kapatan şirketler, 2025’e konkordato dosyalarıyla girdi.

Emtia piyasalarında Fed, Çin ve arz endişesi

Emtia piyasalarında, ABD ile Çin arasında gümrük tarifeleri konusunda müzakere umutlarının güçlenmesi ve ABD’de açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisi etkili olurken, piyasalar haftayı karışık bir seyirle tamamladı.