Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Dünya Plastik Kirliliğiyle Nasıl Başa Çıkabilir?

Pasifik Okyanusu’nda, ABD ile Japonya arasında, akıntıların bir araya geldiği noktalarda dev plastik adaları bulunuyor. Ancak, denizlerimiz değil, su kaynaklarımız ve tarım topraklarımız da mikroplastiklerle dolu durumda. Bu mikroplastikler artık insan bedenine de ulaşıyor.

Ahşap veya kağıt gibi doğal malzemelerden farklı olarak, plastik sentetik bir yapıya sahiptir, bu nedenle çözülmesi zordur. Yıllar süren geri dönüşüm çabalarına rağmen, küresel olarak sadece %9’u geri dönüştürülebilirken, geri kalan %90 çevreye zarar verecek şekilde doğada kalıyor.

Eğer insanlık bugün plastik kullanımına son verirse, dünyanın plastikten temizlenmesi ne kadar süre alacak? İşte, çevreye attığımız çöplerin doğada ne kadar kalacağı:

  • Plastik poşetler – 20 yıl
  • Plastik kaplı kahve kupaları – 30 yıl
  • Plastik pipetler – 200 yıl
  • Soda kutusu halkaları – 400 yıl
  • Plastik şişeler – 450 yıl
  • Diş fırçaları ve tek kullanımlık bezler – 500 yıl
  • Strafor – 500 yıl
  • Olta ipi – 600 yıl

Ancak, plastik parçalanması da çözüm değil. Plastik, mikroplastiklere dönüşerek çevremizde kalıcı hale geliyor ve hatta besin zincirimizde yer alıyor. Artık bilim insanları, insan beyninde bile mikroplastik bulabiliyor.

Bu sentetik kimyasal mikropartiküller, insanların hormonlarını bozuyor, erken yaşlanmaya ve ciddi hastalıklara neden oluyor. Dolayısıyla, her kullandığımız plastik malzeme aslında kendi sağlığımızı tehlikeye atıyor.

Related Posts

Kuantum ışınlanması! Bilimsel devrimin yeni adımı

Bilim dünyası, kuantum ışınlanmasının fiberoptik kablolar üzerinden başarıyla gerçekleştirilmesiyle tarihi bir eşikten geçti. Northwestern Üniversitesi’nden mühendislerin öncülük ettiği bu çığır açan çalışma, bilgiyi anında ve güvenli bir şekilde …

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Toyota’yı satın almayı planlıyordu! Araç üretim devi iflas başvurusunda bulundu!

Çin otomotiv pazarında elektirik araç üretimiyle öne çıkan Neta Auto’nun iflas başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

İran, İsrail’in siber saldırılarını önlemek için internet komple kapatıyor

İran – İsrail savaşının 6. gününde Tel Aviv ve Tahran’ın karşılıklı bombalanması devam ederken, bölgeden farklı haberler de gelmeye ve savaş bombalarla olduğu kadar sosyal medya paylaşımları, karşılıklı söylemlerle de devam ediyor. İran hükümeti son olarak İsrail kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem olarak ülkedeki internet erişimini yavaşlatmaya başladı. Vatandaşlardan Whatsapp gibi uygulamaların silinmesini isteyen İran hükümeti, bu gece itibariyle ülkedeki interneti tamamen kapatmayı planlıyor.

Hologram teknolojisi akıllı telefonları ele geçiriyor

Akıllı telefonlar, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen hologram teknolojisiyle iletişim dünyasında yeni bir sayfa açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların görüşleri, bu yenilikçi teknolojinin günlük yaşamı dönüştürme …

WhatsApp için yeni kalite ayarı

WhatsApp için yeni bir özellik sunulacak. Bu özellik, medya dosyalarının otomatik olarak hangi kalitede indirileceğini belirlemeyi sağlayacak.