Perplexity, Google Chrome’u satın almak isteyenler kuyruğuna girdi

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google‘a karşı açtığı tekelcilik davası teknoloji dünyasında konuşulmaya devam ederken, dikkat çekici bir gelişme yaşandı ve yapay zeka şirketi Perplexity sessizliğini bozdu. Şirketin ticari operasyonlardan sorumlu yöneticisi Dmitry Shevelenko, Google’ın Chrome tarayıcısını satmak zorunda kalması durumunda Perplexity olarak satın almaya ilgi duyduklarını açıkladı.

Chrome tarayıcısını satın almak için adım atanlar artıyor

Shevelenko ayrıca Chrome ölçeğinde bir tarayıcıyı kalitesini düşürmeden veya ücretlendirmeden yürütmek konusunda olumlu düşündüklerini belirtti ve bir soruya “Bence bunu yapabiliriz” şeklinde yanıt verdi.

Shevelenko, aslen mahkemeye gönüllü olarak gitmedi ancak Google’ın arama motoru tekelinin yapay zeka şirketlerini nasıl etkilediğini açıklamak için Adalet Bakanlığı tarafından tanık olarak çağrıldı. Her ne kadar zorunlu bir durum olsa da, bu Perplexity için bir fırsata dönüştü. Shevelenko, mahkemede Google’ın Android üzerindeki hakimiyetinin Perplexity gibi alternatif yapay zeka asistanlarının gelişimini nasıl engellediğini detaylı bir şekilde anlattı.

Shevelenko’nun ifadesine göre, Perplexity ABD’deki çeşitli telefon üreticileri ve mobil operatörlerle iş birliği yapmak istedi fakat Google’ın hakim konumu bu görüşmelerin ilerlemesine izin vermedi. Perplexity’nin anlaşma yapmaya çalıştığı bir üretici, Google’dan gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle görüşmeleri iptal etmek zorunda kaldı. Başka bir üretici ise (muhtemelen Motorola) Perplexity uygulamasını cihazlara ön yüklemeyi istese de, buna izin verilmedi. Bunun nedeni yine Google ile yapılan kısıtlayıcı anlaşmalar oldu.

“Chrome’a ilgimiz var ancak Google’ın tamamen parçalanmasına karşıyız”

Tüm bu açıklamalara rağmen, Shevelenko ve Perplexity, Google’ın tamamen parçalanmasına karşı çıkıyor. Perplexity’nin isteği, Google’ın arama ve dağıtım anlaşmalarındaki tekeline son verilmesi. Ayrıca, Shevelenko, OpenAI’ın Chrome’u satın alması durumunda Chromium’un açık kaynak yapısını etkileyebileceğini ve ürünü sürdürememe ihtimalini dile getirerek, bu durumda sektörde büyük bir dengesizlik olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Related Posts

Hayatla bağlantınız kesilmesin: Afet anlarında yanınızda olması gereken teknolojik ürünler

Geçtiğimiz gün İstanbul ve çevre illerde hissedilen deprem, hepimize bir gerçeği yeniden hatırlattı: Afet anlarında en çok ihtiyaç duyulan şey, sevdiklerimize ulaşabilmek… Ancak bu temel ihtiyacın karşılanabilmesi, teknolojik cihazlarımızın çalışır …

Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Elimizle yarattığımız çevre felaketini anlamak için, plastiğin doğada çözünme süresini bilmek yeterli olacaktır. İşte farklı plastik ürünlerin doğada parçalanma süreleri…

Google: AI Overviews aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştı

Google, AI Overviews olarak adlandırılan yapay zeka destekli arama aracının aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Alphabet’in 2025 birinci çeyrek finansal sonuçlarıyla birlikte açıklanan bu veri, Google’ın arama teknolojilerinde yapay …

Aptallaşıyoruz! Nedeni de ortaya çıktı

Michigan Üniversitesi, bilişsel yeteneklerin gerilediğine dair çarpıcı bir araştırma yaptı. Gençler artık bilgi işleme gibi temel görevlerde giderek daha fazla zorlanıyor.

Oppo A5 Pro 5G uygun fiyatla yüksek donanımı bir araya getiriyor

Oppo, bütçe dostu akıllı telefon portföyünü yeni bir modelle genişletti. Markanın yeni modeli Oppo A5 Pro 5G, suya dayanıklı yapısıyla dikkat çekerken, günlük kullanımı hedefleyen teknik özelliklerle geliyor. Dayanıklılığı ve uygun fiyatıyla …

OnePlus, 150W hızlı şarjı destekleyen powerbank’i tanıttı

OnePlus, Snapdragon 8 Elite işlemcili kompakt amiral gemisi telefonu OnePlus 13T’nin  yanı sıra yeni hızlı şarjı destekleyen powerbank’ini tanıttı. OnePlus SuperVOOC 150 W olarak geçen yeni powerbank, dahili kablo ve LED dijital ekrana sahip …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir