Northwestern Üniversitesi Mühendisleri, En Küçük Kalp Pili Ürettik
Northwestern Üniversitesi’ndeki mühendisler, dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdi. Bu kalp pilinin boyutu oldukça küçük ve bir şırınganın ucuna sığacak kadar kompakt. Bu da demek oluyor ki, enjekte edilebilir ve genel anestezi gerektirmeyen kalp pilinin kolayca takılabilir veya değiştirilebilir olması anlamına geliyor.
Bu yeni piller, bir süre sonra güvenli bir şekilde kan dolaşımına karışabiliyor, böylece kullanımları sona erdikten sonra vücuttan çıkarılması için ameliyat gerekmeyebilir. Özellikle doğuştan kusurları olan bebekler ve kısa süreli kalp desteği gereken kişiler için oldukça avantajlı olan bu gelişme, her türlü kalpte sorunsuzca kullanılabiliyor.
Ayrıca bu kalp pili ışıkla çalışıyor. Hastanın göğsüne takılan kablosuz bir giyilebilir cihazla eşleştirilen kalp pili, düzensiz kalp atışı tespit ettiğinde harekete geçiyor. Cihazın yolladığı ışık sayesinde pil, hastanın derisine ve kaslarına nüfuz ederek gereken sinyalleri iletiyor ve düzgün çalışmasını sağlıyor.
Yeni Tedavi Olanakları
Bu ince kalp pili, tam boyutlu bir ünite kadar güçlü olmasına rağmen sadece bir milimetre kalınlığındadır. Mühendisler, cihazın hem hayvan hem de insan kalpleriyle test edildiğini belirtiyorlar. Ayrıca, pediatrik bakımın odak hedefi olduğunu da vurguluyorlar. Böylece, kalp rahatsızlığı olan yeni doğan bebekler artık ağır ameliyatlardan kaçınarak bu yenilikçi kalp pilinin yardımıyla hayata bağlanabilecekler.
Doktorlar aynı anda birkaç kalp pili enjekte ederek, karmaşık kalp senkronizasyon problemlerini çözebilirler. Bu da kalp hastalıkları alanında yeni tedavi olanaklarının kapısını aralıyor.
More Stories
Türkiye’de peynir ekmek gibi satan 10 otomobil: Mart ayında da en çok onlar ilgi gördü
Telefonda Google Asistan nasıl kapatılır?
Samsung, yapay zekalı ilk üstten kapaklı çamaşır makinesini tanıttı