3 sektöre ‘kara para’ uyarısı

Hazine ve Maliye Bakanlığı MASAK, Mücevher ve Taşınmaz Alım Satımında Suç Geliri Uyarısında Bulundu

Mithat Yurdakul / ANKARA – Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), mücevher, taşınmaz ve araç alım satımıyla ilgili “suç geliri” uyarısında bulundu. Bu sektörlerde yükümlülük ihlalleri sonucunda karşılaşılan yaptırımların zaman zaman ticari faaliyetleri sekteye uğratacak boyuta ulaştığına dikkat çeken MASAK, altın işlemleri ve nakit alışverişleriyle ilgili de uyarı yaptı. Edinilen bilgiye göre MASAK’ın TOBB’a yönelik yazısında, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’a göre bazı iş gruplarının “müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, muhafaza ve ibraz, yükümlülük denetimi” gibi yükümlülükleri olduğu hatırlatıldı. Bu yükümlülüklere uymadığı tespit edilenlere idari para cezası uygulandığı, adli ceza öngörülen ihlallerde ise Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Özellikle mücevher alım satımı, taşınmaz ticareti ve araç alımına yönelik denetimler sonucunda, mevzuat düzenlemelerine ilişkin farkındalığın son derece düşük olduğunun belirlendiği aktarılan yazıda, “Yükümlülük ihlalleri sonucunda karşılaşılan yaptırımların zaman zaman yükümlünün ticari faaliyetlerini sekteye uğratacak boyuta vardığı görülmektedir” denildi.

Gayrimenkulde Nakit ve Yükümlülükler

MASAK’ın iş dünyasına ilettiği Finansal Olmayan Belirli İş ve Meslekler (FOBİM) için MASAK Yükümlülükleri Rehberi’nde, “Altın, diğer kıymetli madenler ve yüksek değerli taşınmazların genellikle nakit karşılığı alınması denetim dışı işlemleri artırabilir. Altın, mücevher, diğer kıymetli madenler küçük hacimde büyük değer taşıdığı ve taşınması kolay olduğu için, kolayca el değiştirebilir ve yasa dışı kullanılma riski taşır” uyarısı yer aldı. Rehberde, gayrimenkul ve menkul alım-satımı için de büyük miktarlarda nakit ödeme alınması ile tarafların kimlik bilgilerinin eksik beyan edilmesinin risk yarattığı vurgulandı. FOBİM kapsamındaki işletmeler, müşterinin işlem amacı veya kaynağı hakkında çelişkili bilgiler vermesi halinde, şüpheli bir işlem fark ettiklerinde bunu derhal MASAK’a bildirmek zorunda. Gerçekleştirilen işlemlere ilişkin belge ve bilgilerin de en az 8 yıl saklanması gerekiyor.

Bir Yıla Kadar Hapis Cezası

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yükümlü kılınan işletmeler, tekil ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemde 185 bin TL veya üzeri için kimlik tespiti zorunlu. 2025 yılı için kimlik tespiti yapılmayan her bir işlem başına kesilen ceza 226 bin 671 TL. Kimlik tespiti gerektiren işlemlerde, başkası hesabına hareket eden kimseler, işlem yapmadan önce kimin hesabına hareket ettiğini yükümlülere yazılı olarak bildirmek zorunda. Yazılı olarak bildirilmeyen işlemler için altı aydan bir yıla kadar hapis veya 5 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.

Related Posts

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.