Türkiye’de fiyatlar attı: Duyan Avrupa’ya gitti

2023 yılından itibaren dikkat çeken artışın ardından 2024’te Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları hızla yükseldi ve toplamda 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. 2022 yılında ise bu tutar sadece 791 milyon dolardı. Böylece, 4. yıl üst üste yeni bir rekor tazelenmiş oldu. 

BÜYÜK YÜKSELİŞ 

2024’te Türkiye’den yapılan 2,5 milyar dolarlık yurt dışı gayrimenkul yatırımlarının büyük bir kısmı, 2 milyar 153 milyon dolarını oluşturdu. Öte yandan temmuz 2024’ten itibaren Türkiye’de yaşayanların yurt dışındaki gayrimenkullerle ilgili ödemeler dengesi verilerinde daha fazla bilgi yer almaya başladı. Gayrimenkul alımlarının dışında, diğer yatırım türlerinin verileri 2005’ten itibaren yayımlanıyor.  Aynı zamanda Türkiye’de inşaat sektörü özellikle konut fiyatları ve kiralarla ilgili yakınmaların arttığı bir dönemden geçiyor fakat sektörü besleyebilecek kaynakların büyük ölçüde yurt dışına yönelmesi dikkat çekiyor. Son yıllarda, Türkiye’deki kira ve konut fiyatlarının, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki fiyatları geçmesi de gözlemlendi. Bu yüksek fiyat seviyesi hala devam ediyor.

YURT DIŞINA YATIRIMLAR ARTIŞTA 

Türkiye’den yurt dışına yurt dışına yaptığı gayrimenkul yatırımları hızla artıyor. 2023’te, bu yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 163,59 artarak 2 milyar 85 milyon dolara ulaştı. 2022’de ise bu rakam 791 milyon dolardı. Artış 2024’te de devam etti ve 2023’e kıyasla yüzde 20,53 artarak toplamda 2 milyar 513 milyon dolar oldu. Yurt dışındaki gayrimenkul alımları, bu yatırımların en büyük kısmını oluşturuyor. Ödemeler dengesi verilerine göre, 2023’te yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları yüzde 183,76 oranında artarken, 2024’te bu artış yüzde 20,82 oldu ve ilk kez 2 milyar doları geçti. Türkiye’deki yerleşiklerin yalnızca gayrimenkul alımlarına yaptığı yatırım tutarı 2,2 milyar dolara çıktı.

Related Posts

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Emeklilikte yeni tasarı TBMM’de: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

“Staj ve çıraklık mağdurları” adı altında bir araya gelen ve dönem dönem sosyal medya çağrıları ve basın açıklamaları yapan bu grup uzun süredir emekliliğe dair taleplerini duyurmaya çalışıyordu. Mağdurların sesini duyan Hatay Milletvekili Nermin …

SGK bazı mesleklerin erken emeklilik hakkını kaldırdı: İşte 98 sayfa tutan listenin tamamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik imkânı tanıyan fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) uygulamasında önemli bir düzenlemeye gitti. Kurum tarafından yayımlanan 98 sayfalık listede, çok sayıda meslek grubunun artık bu haktan yararlanamayacağı …

Türk Lirası 6 ayın en düşük seviyesinde!

Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azaldı. Böylelikle TL’nin reel değeri, geçen 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

Annelere göre hediye listesi

Hepsiburada, Anneler Günü’ne özel olarak annelerin favori ürünlerinden oluşan hediye listelerini kullanıcılarıyla paylaştı.

Devlet” ve “İslâmî merkez” ya da “merkez” neresi, “çevre” nereye düşer? (2)

Türkiye, iki yüzyıldır önce asimilasyon (kendine olan güvenini yitirerek erime)) sonra da eliminasyon (yok olma, intihara sürüklenme) süreci yaşıyor… Bu ülkeyi vareden, yaşatan, tarih yapmasını mümkün kılan değerlerini, kültürünü, varlık sebebini -tek kelimeyle- ruhunu yitirme tehlikesinin eşiğine sürükleniyor hızla… ABD’DEKİ MUHAFAZAKÂR AYDINLARIN ÖZGÜN ÇIKIŞI Şerif Mardin’in Amerikalı parlak muhafazakâr sosyal teorisyen Edward Shills’ten ödünç alıp kendine göre yorumlayarak (aslında “çarpıtarak”