İsrail basını: Tel Aviv, Esad yönetimiyle WhatsApp üzerinden iletişim halindeydi

İsrail, Esad Yönetimiyle WhatsApp Üzerinden İletişimde İddiaları

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ve Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından, yeni bir iddia İsrail basınında yer aldı. İsrail’in Yedioth Aharonoth gazetesinin iddiasına göre, İsrail uzun yıllar boyunca ve gizlice Esad yönetimi ile WhatsApp üzerinden iletişim halindeymiş.

27 Aralık Cuma tarihli haberde, İsrail’in eski Mossad başkanı Yossi Cohen ile Şam’ı Tahran ve Hizbullah’tan uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak bir görüşme ayarladığı ileri sürüldü. Ancak Esad’ın planlanan bu görüşmeden vazgeçtiği ve görüşmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ayarlandığı iddia edildi.

IDF İSTİHBARAT BİRİMİ MESAJ GÖNDERDİ

The Times of Israel’in aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında İran, Hamas ve Hizbullah’ın Suriye’deki varlığının artması nedeniyle üst düzey Suriyeli yetkililer ile WhatsApp üzerinden iletişim kurmaya başladı.

İddialara göre IDF’nin istihbarat birimi tarafından gönderilen mesajlarda, mesajı gönderen kişi Musa isimli biriymiş gibi gösterilerek Suriyelilere Hizbullah’a İran’ın silah transferini durdurma çağrısı yapıldı. Ayrıca, İsrail’in sevkiyatları hakkında Suriyelileri bilgilendirdiği ve Esad’ın yakın çevresine doğrudan mesajlar gönderildiği belirtildi.

İSRAİL’DEN YAPTIRIM TEKLİFİ İDDİASI

Gazetenin iddiasına göre, İsrail’in Rusya’nın arabuluculuğunda Esad ile temasının sadece birkaç gün sürebildiği ve Esad yönetiminin yıkılmasının IDF için bir sürpriz olduğu belirtildi. İsrail’in, Esad’a İran’ın Hizbullah’a silah sevkiyatını durdurma karşılığında uluslararası yaptırımları hafifletme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca, gruplar tarafından Esad’ın istihbarat merkezine sızılarak elde edilen ‘Musa’nın WhatsApp mesajları ekran görüntüleri üzerinden yayınlandı ve bu mesajların bir İsrail-Rusya komplosunu kanıtladığı iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Netanyahu’nun oğlu, tehdit edildiği iddiası ile ülkeyi terk etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu, muhalif protestocuların kendisine yönelik “ölüm tehditleri” nedeniyle ülkeyi terk ederek ABD’ye taşındığını iddia etti. Yair Netanyahu, TOV haber platformuna verdiği röportajda, Başbakan …

Sarıyer’den ikinci acı haber de geldi

Sarıyer’de denizde kaybolan 2 gencin cesedine ulaşıldı.

Leman dergisi hakkında soruşturma başlatıldı

Leman Dergisi’nde çıkan bir karikatür hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Dergi hakkında ‘dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan adli soruşturma başlatıldı

Mustafa Sandal: Kilosu 20 Euro olan domates bulamadık

Şarkıcı Mustafa Sandal, “Almanya’da domatesin kilosu 20 Euro oldu” iddiasını marketleri gezerek yalanladı.

Türkiye’nin konuştuğu televizyon kanalı eski MHP’li milletvekiline satıldı

Pozitif Bank’ın sahibi Erkan Kork’un tutuklanmasının ardından TMSF tarafından el konulan Flash Haber TV, son zamanlarda medya girişimleri ile bilinen eski MHP milletvekili Arzu Erdem’in sahibi olduğu TYT Türk’e satıldı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.