Aman dikkat: Halsizlik, yorgunluk gibi belirtileri hafife almayın!

B12 Vitaminin Önemi Hakkında Uzman Görüşleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitamininin sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumunda kritik bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca DNA sentezinde de önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Dr. Çiftçi, B12 vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında da bilgi verdi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, “B12 vitamini eksikliği durumunda uyuşma, karıncalanma, halsizlik, yorgunluk ve ciltte solgunluk gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca dilde acıma ve büyüme gibi belirtiler de bu eksikliğe işaret edebilir” dedi.

‘B12 Eksikliği ve Sağlık Sorunları’

Uzmanlar, B12 eksikliğinin özellikle sinir sistemi üzerinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtiyor. Anemiye, homosistein artışına bağlı kalp hastalıklarına neden olabileceğini ifade eden Dr. Çiftçi, ayrıca B12 fazlalığının da sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitaminin doğal olarak hayvansal kaynaklarda bulunduğunu vurgulayarak, “Kırmızı et, beyaz et, somon gibi balık türleri, süt ürünleri ve yumurta B12 açısından zengindir. Ancak vegan bireylerde eksiklik riski daha yüksek olabilir. Bu nedenle veganların takviye kullanması ya da B12’den zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Sağlık uzmanları, B12 eksikliği durumunda erken teşhisin sinir sistemi ve genel sağlık açısından hayati önem taşıdığını belirtiyor. Dr. Çiftçi, “Hafif eksikliklerde beslenme düzenlemesi yeterli olabilirken, orta düzeyde eksikliklerde ağızdan alınabilecek ilaçlar tercih edilir. Ciddi eksikliklerde ise enjeksiyon tedavisi gerekebilir. Her durumda tedavi planı, hastanın bireysel durumuna göre belirlenmelidir. B12 düzeyi düşüklüğü şikayetlerinde mutlaka tahlillerle doğru teşhis konulmalı ve doktora başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.

Hizmette yeni dönem: Tele sağlık

Teknoloji alanındaki gelişmeler günümüzde sağlık hizmetlerini de pek çok yönden etkiledi. Artık dijital ortamda uzman görüşü almak, randevu oluşturmak ve bazı tedavileri gerçekleştirmek mümkün hale geldi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.